Jop Vissers Vorstenbosch

– Solotentoonstelling Willem Twee

zie voor alle info www.willem-twee.nl/event/jop-vissers-vorstenbosch/

Met trots presenteert Willem Twee kunstruimte vanaf 1 augustus ‘Honderdduuzend miljard lumen’, een solopresentatie van beeldend kunstenaar Jop Vissers Vorstenbosch (1986, Veghel). Vertrekkend vanuit de schilderkunst heeft Vissers Vorstenbosch zich een compleet eigenzinnige en unieke werkwijze en esthetiek eigengemaakt, waarin licht en architectonische ruimte een belangrijke rol spelen. De tentoonstelling komt voort uit een intensieve werkperiode, waarin Vissers Vorstenbosch is gaan experimenteren met nieuwe materialen en technieken. Met zowel gloednieuw als ouder werk bouwt hij in Willem Twee kunstruimte een monumentale en ‘lumineuze’ totaalinstallatie.

Van huis uit opgeleid als schilder, heeft Jop Vissers Vorstenbosch zich in de eerste jaren op de kunstacademie moeten ontworstelen aan een romantische schilderstijl. Sindsdien heeft hij een zeer unieke esthetiek ontwikkeld, waarin weliswaar nog een hang naar romantische thema’s doorschemert, maar die tegelijkertijd rauw, stedelijk en speels is. Een werkperiode in Detroit en een toevallige ontmoeting met een kapotte reclamelichtbak, luidde een nieuwe richting in zijn werk in. In plaats van schildersdoeken is hij vanaf dat moment TL-lichtbakken en plexiglas gaan gebruiken als ondergrond voor zijn schilderijen.

Vissers Vorstenbosch is gefascineerd door onze honger naar een continue stroom aan nieuwe, oplichtende beelden. De snelheid waarmee we een beeld tot ons nemen is in de huidige, gedigitaliseerde samenleving enorm toegenomen, en onze aandacht ervoor juist afgenomen. De klassieke manier waarop we in een museum gewend zijn om beeldende kunst waar te nemen – tegen een witte wand – past volgens Vissers Vorstenbosch niet in de huidige manier van kijken. Daarom bouwt hij zijn eigen tentoonstellingsarchitectuur, die zowel de kijk- en looprichting bepalen, als het kunstwerk zelf zijn.

Eind 2019 werd Vissers Vorstenbosch als één van vijf kunstenaars geselecteerd om een grootschalige sculptuur te maken voor de nieuwe bibliotheek in het voormalige postkantoor aan de Neude in Utrecht. Het werken aan deze opdracht heeft hem een nieuwe benadering van schilderkunst, licht en ruimte opgeleverd. TL heeft plaatsgemaakt voor LED. Zijn bewerking van plexiglas laat nog steeds een onbevreesde en rigoureuze manier van schilderen zien, maar het resultaat is verfijnder en technisch geavanceerder dan het eerdere, robuustere werk. Speciaal voor de iconische ruimte van Willem Twee heeft Vissers Vorstenbosch een aantal nooit eerder vertoonde werken gemaakt, waarin hij deze nieuwe benadering verder uitwerkt. De tentoonstelling is een bewuste aanmoediging tot experiment en artistieke ontwikkeling.

‘Honderdduuzend miljard lumen’ komt tot stand met financiële ondersteuning van het Mondriaan Fonds en het Prins Bernhard Cultuur Fonds Noord Brabant.

Rondleidingen:
Wo 5 en 19 augustus, 14:00 uur
Wo 2 en 16 september, 14:00 uur

Finissage:
Zo 20 september, 15:30 uur

Foto: Han Ernest

Masha van Vliet & Ivonne van der Velden.