Jop Vissers Vorstenbosch

Utrecht Down under / Oppenheimers grondstoffelijke trillingen

Oppenheimers grondstoffelijke trillingen Oppenheimers grondstoffelijke trillingen: architectonisch installatie met schilderij
210 x 250 OSB lak verf gasontladingslamp /40×50 olieverf op canvasutrecht down under blauw

Oppenheimers grondstoffelijke trillingen:

De witte muur in een tentoonstellingsruimte is democratisch: alles kan er hangen en vervangen worden. Als kijker heb je te maken met je eigen voorgeprogrammeerde zienswijze ten opzichte van de schilderkunst en zijn welbekende presentatiemethode. Zo is kijken naar een schilderij een passieve handeling geworden.

Om het conventionele kijkgedrag te doorbreken, presenter ik mijn schilderijen opdringeriger. Ik bouw een specifieke architectonische constructie die in nauw verband met de plaatsing van het schilderij een fysieke handeling afdwingt bij de kijker. Deze wordt hierdoor actiever betrokken bij het werk.

Het door hout geconstrueerde verticale en geschilderde horizontale lijnenspel zorgen voor een optische beweging. De enige plek waar je op kan focussen is het schilderij.

Hier leg ik het uit in het TV programma Kunstuur

utercht down under

 

1Oppenheimers grondstoffelijke trillingen 40 x 55Modern grot tafereel  40 x 55  2011  Oil paint, acrylic, lacquer and spray can on canvas

 

 

utrecht down underIMG_2273