Jop Vissers Vorstenbosch

Neude

Project Neude 

Door de kunstcommissie, samengebracht door het K.F.Hein fonds, ben ik geselecteerd om een permanent werk maken in het voormalige postkantoor op het Neude, dat in 2020 de nieuwe Centrale Bibliotheek van Utrecht wordt.De komende maanden stort ik me op het maken van een grote schilderkunstige installatie die zowel van binnen als vanuit buiten het gebouw te zien zal zijn.

Vanuit het verlangen naar kennis en verhalen, als plaats voor studie en concentratie, heeft de bibliotheek een tijdloze aantrekkingskracht. Gedreven door een vaag idee of troebele gedachtegangen gaat de men naar binnen, de hal door, de roltrappen op, de boekenkasten langs, op zoek naar nieuwe inzichten. Om alle informatie te categoriseren en vindbaar te maken, heeft de bibliotheek haar eigen systeem en een verhelderende indeling. Deze – zowel fysieke als mentale – beweging van troebelheid naar helderheid, en van ruis naar concentratie, vormt voor mij de rode draad.

Door een samenspel van beweging en interferentie, genereert de installatie een afwisselende stroom aan vertroebelde én heldere, uitgesproken beeldfragmenten. Als een overgangsritueel markeert het kunstwerk de zoektocht en beweging van ruis naar concentratie, en wordt de bezoeker verleid om zijn blik en focus aan te scherpen.